6x overtuigen met online marketing

Ben jij al bekend met de 6 geheimen van overtuigen? Sociaal psycholoog Robert Cialdini noemt 6 overtuigingsprincipes die bewust of onbewust de basis vormen van iedere marketing of reclame campagne. Benieuwd wat deze principes zijn en hoe je die kunt toepassen bij online marketing en social media campagnes?

1. Wederkerigheid

Het eerste principe is volgens Cialdini meteen ook het sterkst. Het principe van wederkerigheid houdt in dat je sneller iets terug krijgt als je iets voor de ander hebt gedaan of iets ‘zomaar’ aan de ander geeft. De ontvanger zal zich op deze manier sneller verplicht voelen iets terug te doen. Dit is een sociale plicht die in onze aard zit en waar we (bijna) allemaal gevoelig voor zijn.

Hoe pas je dit toe in online marketing? Bijvoorbeeld door iets gratis aan te bieden. Denk aan een gratis website scan, SEO handleiding of een kennismakingsgesprek.

2. Commitment en consistentie

Wanneer mensen één stap in een richting hebben gezet willen ze die richting graag blijven volgen. Mensen zijn consistent in hun gedrag, houding en overtuigingen. Dus wanneer men aangeeft ergens behoefte aan te hebben zullen ze hier niet snel van terugkomen.

Hoe speel je hier als bedrijf of online marketeer slim op in? Probeer hen eerst te laten instemmen met een klein verzoek. Wanneer dit is gelukt zullen zij ook sneller instemmen met een groter verzoek, omdat ze dus consistent willen zijn. Wanneer je als online marketeer bijvoorbeeld eerst een inschrijving voor een nieuwsbrief probeert te regelen en dit lukt, heeft diegene al aangegeven geïnteresseerd te zijn in jouw dienst of product. Zo kom je sneller tot een harde conversie!

3. Sociale bewijskracht

Wanneer mensen onzeker zijn over hun eigen gedrag, kijken ze naar het gedrag van andere mensen die in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten. Mensen zijn sociale wezens en hebben behoefte aan social proof. Wanneer je een duur product of dure dienst wilt aanschaffen, kijk je vaak eerst naar reviews/ ervaringen. Soms werkt het zelfs nog meer indirect. Wanneer veel mensen naar dezelfde nieuwe film gaan, ben je eerder geneigd die film ook te kijken, ongeacht de rating.

In online marketing werkt dat ook zo. Wanneer een Facebook pagina veel likes heeft, denkt men snel dat het wel een goed bedrijf zal zijn. Als een vakantiereis vaak een goede beoordeling heeft gekregen dan zal dat wel een goede reis zijn. Goede reviews en een hoog aantal volgers op social media is dan ook een sterk punt om te benadrukken om je website!

4. Sympathie

Dit principe stelt dat je iemand eerder wat gunt wanneer diegene op jou lijkt, aantrekkelijk is of aardig tegen je is. We zeggen sneller ja tegen iemand die we (bewust of onbewust) aardig vinden. En ja, uit onderzoek blijkt dat uiterlijk daar ook mee te maken heeft. Maar hoe pas je dit nou toe in online marketing?

Een website of bedrijf kan moeilijk aardig zijn denk je misschien? Niets is minder waar. Het ene merk wordt sympathieker gevonden dan de ander. Hoe kan je hieraan werken? Natuurlijk door je branding en alles wat daaraan bijdraagt. Is iemand bezig met een aankoop? Cialdini geeft aan dat zelfs een ‘goed gedaan’ tussen de stappen van de aankoop door stimulerend werkt. Denk daarnaast aan een sympathiek of aantrekkelijk persoon of figuur als gezicht van jouw organisatie. Bijvoorbeeld een bekende actrice, zoals bij Dior of een leuke mascotte, zoals Ronald McDonald.

5. Autoriteit

Wanneer iemand een hogere autoriteit heeft, zul je diegene sneller gehoorzamen of volgen, dan wanneer iemand een lage autoriteit heeft. Denk maar aan het experiment van Milgram, waarin men hoger gezag ging gehoorzamen tegen hun eigen geweten in. Daarnaast lijkt het altijd verstandig om iemand met een hogere autoriteit te volgen, want die zal er wel meer kennis en verstand van hebben.

Dit principe zien we vaak terug in video’s en banners. Denk maar aan de ‘tandartsen’ in witte jassen die aangeven zelf ook die tandpasta gebruiken. Bijvoorbeeld die van Oral- b.

6. Schaarste

Schaarste is een simpel trucje dat veel gebruikt wordt. Producten en diensten die moeilijker te krijgen zijn, zijn exclusiever en daarom ook meer gewild. Consumenten willen het dan niet alleen erg graag hebben, maar willen er dan vaak ook meer voor betalen.

Dit komt bijvoorbeeld veel voor op vliegticket websites. Vaak staat er dat er nog maar 2 tickets beschikbaar zijn. Vaak is dit niet zo, maar op die manier heb jij wel het gevoel dat je snel moet boeken voordat ze op zijn. Neem een ander voorbeeld: wanneer er op Zalando staat dat er nog maar 1 broek beschikbaar is in die maat wil je die niet alleen sneller kopen uit angst dat die voor je neus wordt weggekaapt, maar ook omdat die broek blijkbaar erg gewild is (en dus exclusief).

Meer leren over online marketing?

Meer leren over online marketing en het inzetten van deze overtuigingsstrategieën voor jouw bedrijf? Volg de online marketing cursus Slimmer Online! Vraag gratis de proefles aan of ga meteen aan de slag met de cursus! Ben jij overtuigd?

Vergelijkbare berichten